29 października, 2020

Dsoi.pl

Biznes informacje

Która pizzę wybrać: pizza na cienkim czy grubym cieście?

4 min read

Pizza jest potrawą przygotowywaną we Włoszech od stuleci. Pojawiają się pewne tradycje w jej przepisach i sposobie przyrządzania, kucharze dążą do stworzenia prawdziwej włoskiej pizzy. Przede wszystkim ciasto na pizzę musi być cienkie, dzięki temu staje się ona bardziej apetyczna i przez wielu uznawana za wersję zdrowszą. Jednak w przypadku wersji amerykańskiej, pizza wytwarzana jest na grubym cieście, składnikami, które królują w tym przypadku jest majonez i tłusty ser.

Być może to dostawa pizzy do domu będzie mogła pomóc osobom potrzebującym najszybszej przekąski. Rzeczywiście, to, co może być prostsze, to tylko jeden telefon do pizzerii Wrocław, a już wkrótce dostawca zapuka do drzwi, trzymając pudełko z pyszną przekąską w dobrej cenie. Szeroki wybór pozwala nam nawet zacząć wybierać: na przykład ktoś woli jeść cienkie i chrupiące płaskie ciasta, podczas gdy niektórzy zdecydowanie preferują grube ciasta. Wydaje się, że wszystko to pochodzi ze zbyt szerokiego asortymentu, ale tak naprawdę rozdzielenie pojawiło się kilka wieków temu.

Bez względu na to, jak staramy się udowodnić, że jedzenie przygotowane na grubym cieście jest modyfikacją amerykańską, podczas gdy włoski można uznać za opcję na cienkim cieście, to zupełnie nie tak. Faktem jest, że oba rodzaje potraw przybyły do nas z tego słonecznego kraju. Dopiero teraz przygotowują je mieszkańcy różnych regionów świata.

A co na to Włosi?

Tak, więc mieszkańcy północnych Włoch wierzyli, że jedynym prawdziwym przepisem było cienkie ciasto. I to jest zrozumiałe – region ten, którego jednym z centrów jest Neapol, może pochwalić się doskonałym klimatem, a miejscowi rolnicy rzadko cierpią z powodu nieurodzaju i braku żywności. Ale ludność południowych regionów tego kraju była znacznie mniej szczęśliwa z powodu warunków klimatycznych susza często niszczyła całą ich uprawę. Dlatego, aby zaoszczędzić jak najwięcej, sprawili, że ciasta były wystarczająco grube, kompensując w ten sposób niewielką ilość dodatków. Oczywiście wraz z rozwojem nowych technologii i turystyki ta nierównowaga zniknęła, a mieszkańcy południowych regionów zaczęli nawet żyć lepiej niż północni. Jednak preferencje gastronomiczne pozostały takie same. Dlatego jeśli na południu Włoch kelner przyniesie pizzę na grubym cieście, nie trzeba się dziwić, jest to uważane za normę.

A co na to Amerykanie?

Ciasto na amerykańską pizzę charakteryzuje się odpowiednio dużą grubością ciasta – wyższą zawartością drożdży w cieście, a oliwę z oliwek często zastępuje się olejem roślinnym. Wyjątek stanowi nowojorska wersja pizzy, która jest jak najbliższa neapolitańskiemu przodkowi, chociaż jej średnica przekracza normę. Ciasto tej pizzy jest bardzo cienkie.

Nadzienie do amerykańskiej pizzy, a także ciasta, zwielokrotnia się nie tylko pod względem objętości, ale także ilości składników. Amerykanie, jako pierwsi połączyli wiele produktów mięsnych: salami, grillowany kurczak, bekon. Płynnie migrowały do pizzy i korniszony, grzyby, a nawet ananasy. Słynna na całym świecie pizza hawajska, będąca połączeniem kurczaka i ananasa, narodziła się w Ameryce.

Co łączy pizzę na cienkim i grubym cieście?

Ale to, co łączy obie wersje tego dania, to nadzienie. Chodzi nie tylko o jego skład, który może zmieniać się dość intensywnie, ale o kolejność układania składników na cieście. Prawdziwi Włosi zaczynają od pokrycia ciasta warstwą pasty pomidorowej lub umieszczenia na nim kawałków pomidora. Następnie wszystko posypują warstwą mozzarelli. I dopiero wtedy zaczynają rozprowadzać resztę produktów, starając się układać najbardziej mokre na górę. Następnie danie posypuje się przyprawami, odrobiną sera i piecze. Ta sekwencja jest dość logiczna: ser znajdujący się poniżej skleja całe nadzienie, a gotowa pizza nie kruszy się, zachwycając nas swoim smakiem. Zamawiając pizzę z dostawą do domu w pizzerii, można wybrać każdy jej rodzaj, ponieważ dostępna jest szeroka gama produktów, wśród których znajduje się klasyczna włoska Margarita, obficie wypełniona różnymi dodatkami pizza po amerykańsku, wspomniana pizza hawajska i wiele więcej.