Smaczna dziczyzna według tradycyjnej receptury

Kto ani razu nie miał okazji spróbować, jak smakuje dziczyzna, powinien czym prędzej nadrobić tę zaległość. Do głównych zalet tego mięsa należy bardzo mała zawartość tłuszczu i cholesterolu, w odróżnieniu od zwierząt rzeźnych.

Ponadto dziczyzna posiada wyrobione i dobrze ukrwione mięso, bogate w duże ilości białka, dzięki czemu jest w pełni wartościowe. Ponadto dziczyzna nie jest faszerowana dodatkami i stymulatorami wzrostu, co może przyczyniać się do różnych chorób cywilizacyjnych, a także nie szprycowana jest antybiotykami i hormonami wzrostu.

Zakład mięsny – dziczyzna

Jest to bardzo ważne, gdyż mięso rośnie naturalnie, bez ingerencji z zewnątrz, co ma duży wpływ na smak i jakość mięsa. Mając ochotę na coś niecodziennego, możemy wybrać się na piknik, gdzie posiłek wzbogaci nam upolowana wcześniej dziczyzna, charakteryzująca się niesamowitym smakiem i zapachem.

Wśród mięsa od dawna królowała na polskich stołach, szczególnie w czasach świetności szlachty. Kiedyś często odbywały się polowania, a dziczyzna była głównym daniem i ozdobą obiadów, czy wystawnych uczt.

Różnica w smaku między dzikim mięsem a hodowlanym jest znacząca. Szczególnie możemy ją zauważyć, patrząc na wygląd mięsa, które to w przypadku dziczyzny jest jędrne, wypakowane, dobrze ukrwione i niemalże pozbawione tłuszczu. Dla ludzkiego organizmu dziczyzna jest bardzo pożywnym mięsem, zawierającym duże ilości białka. Z dziczyzny można wyrabiać różnego rodzaju wędliny i kiełbasy tak samo jak z mięsa zwierząt hodowlanych. Bardzo dużym powodzeniem cieszą się kabanosy z dzika. Wyrabiane są według tradycyjnych receptur o wielowiekowej tradycji. Mięso doprawione jest papryką, jałowcem, majerankiem czy też czosnkiem. Dzięki temu zyskują one niepowtarzalny aromat. Bardzo dużą renomą cieszą się wyroby rodzinnej firmy Lesniczówka, której produkty znajdziemy w sklepie https://lesniczowka.net. Wyroby z dziczyzny cieszą się bardzo dużą popularnością wśród smakoszy, coraz częściej trafia na polskie stoły. Polskie wyroby z dziczyzny znane są także na stołach całego świata.