26 listopada, 2020

Dsoi.pl

Biznes informacje

Smaczna dziczyzna według tradycyjnej receptury

2 min read

Kto ani razu nie miał okazji spróbować, jak smakuje dziczyzna, powinien czym prędzej nadrobić tę zaległość. Do głównych zalet tego mięsa należy bardzo mała zawartość tłuszczu i cholesterolu, w odróżnieniu od zwierząt rzeźnych.

Ponadto dziczyzna posiada wyrobione i dobrze ukrwione mięso, bogate w duże ilości białka, dzięki czemu jest w pełni wartościowe. Ponadto dziczyzna nie jest faszerowana dodatkami i stymulatorami wzrostu, co może przyczyniać się do różnych chorób cywilizacyjnych, a także nie szprycowana jest antybiotykami i hormonami wzrostu.

Zakład mięsny – dziczyzna

Jest to bardzo ważne, gdyż mięso rośnie naturalnie, bez ingerencji z zewnątrz, co ma duży wpływ na smak i jakość mięsa. Mając ochotę na coś niecodziennego, możemy wybrać się na piknik, gdzie posiłek wzbogaci nam upolowana wcześniej dziczyzna, charakteryzująca się niesamowitym smakiem i zapachem.

Wśród mięsa od dawna królowała na polskich stołach, szczególnie w czasach świetności szlachty. Kiedyś często odbywały się polowania, a dziczyzna była głównym daniem i ozdobą obiadów, czy wystawnych uczt.

Różnica w smaku między dzikim mięsem a hodowlanym jest znacząca. Szczególnie możemy ją zauważyć, patrząc na wygląd mięsa, które to w przypadku dziczyzny jest jędrne, wypakowane, dobrze ukrwione i niemalże pozbawione tłuszczu. Dla ludzkiego organizmu dziczyzna jest bardzo pożywnym mięsem, zawierającym duże ilości białka. Z dziczyzny można wyrabiać różnego rodzaju wędliny i kiełbasy tak samo jak z mięsa zwierząt hodowlanych. Bardzo dużym powodzeniem cieszą się kabanosy z dzika. Wyrabiane są według tradycyjnych receptur o wielowiekowej tradycji. Mięso doprawione jest papryką, jałowcem, majerankiem czy też czosnkiem. Dzięki temu zyskują one niepowtarzalny aromat. Bardzo dużą renomą cieszą się wyroby rodzinnej firmy Lesniczówka, której produkty znajdziemy w sklepie https://lesniczowka.net. Wyroby z dziczyzny cieszą się bardzo dużą popularnością wśród smakoszy, coraz częściej trafia na polskie stoły. Polskie wyroby z dziczyzny znane są także na stołach całego świata.