23 kwietnia, 2024

Dsoi.pl

Biznes informacje

Zalety stosowania śruty sojowej w karmieniu bydła i trzody chlewnej

2 min read

Produkcja soi na całym świecie wzrasta każdego roku ze względu na spore zapotrzebowanie różnych gałęzi przemysłu, hodowli i rolnictwa.

Właśnie dlatego soja i śruta sojowa pozostaną głównym graczem w towarach i podstawowym składnikiem diety zwierząt. Soja pozostaje ulubionym tematem wśród dietetyków, ale często przyjmujemy je za pewnik, podobnie jak w przypadku kukurydzy lub pszenicy. Ale biorąc pod uwagę, że stanowią one łącznie ponad 90 procent większości diet dla drobiu, bydła i świń, najwyższy czas zacząć zwracać większą uwagę na to, co eksperci i naukowcy myślą o przyszłości naszych najcenniejszych surowców roślinnych. Pełnotłuste śruty sojowe są również cennym surowcem w dietach stosowanych w przemyśle trzody chlewnej i drobiu. Jest to nie tylko użyteczne źródło białka i niezbędnych aminokwasów, ale także znacząco przyczynia się do pokrycia zapotrzebowania na energię w diecie. Diety opracowane dla rosnących świń w celu zapewnienia pożądanego stosunku lizyna / energia muszą uwzględniać szereg czynników, które wpływają na wykorzystanie lizyny i innych aminokwasów. Obejmują one formę lizyny w paszy i równowagę innych niezbędnych aminokwasów.

Większość wszystkich pasz ubocznych to pozostałości po usunięciu składnika przeznaczonego do spożycia przez ludzi z towaru.

Z tego powodu skład produktu ubocznego może być zupełnie inny niż całe ziarno, z którego pochodzi. Ponadto, ponieważ usuwa się składnik ziarna, wszystkie pozostałe składniki produktu ubocznego są bardziej skoncentrowane. W większości przypadków składnik skrobiowy surowca jest usuwany. Chociaż szybko trawiona skrobia jest usuwana z paszy, pozostaje błonnik w postaci celulozy i jest on wysoce przyswajalny przez przeżuwacze, takie jak bydło i owce. Sojowa śruta Aptrans wyróżnia się wśród innych pasz wysoką zawartością białka oraz niezbędnych dla zdrowia zwierząt składników odżywczych. Zawartość składników odżywczych w paszach produktów ubocznych ma szeroki zakres ze względu na różne zakłady przetwórcze i różne stosowane procedury używane do produkcji. Tradycyjne pasze są znacznie bardziej spójne pod względem zawartości składników odżywczych.