Mango to smaczny i zdrowy owoc
2 min readW niektórych częściach świata mango jest nazywane królem owoców i nie bez powodu.
Jest to pestkowiec, co oznacza, że ma duże nasiono w środku. Mango pochodzi z Indii i Azji Południowo-Wschodniej i jest uprawiane od ponad 4000 lat. Obecnie istnieją setki odmian mango, każdy o niepowtarzalnym smaku, kształcie, rozmiarze i kolorze. Ten owoc jest nie tylko pyszny, ale ma również imponujący profil odżywczy. W rzeczywistości badania łączą mango i jego składniki odżywcze z korzyściami zdrowotnymi, takimi jak lepsza odporność, zdrowie układu pokarmowego i dobry wzrok, a także mniejsze ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Owoce mango są niskokaloryczne, ale za to pełne składników odżywczych. Mango zawiera białko, węglowodany, tłuszcz, błonnik, witaminę C, witaminę B6, witaminy A, K oraz E, kwas foliowy, niacynę, potas, magnez, wapń, żelazo i inne ważna dla zdrowia witaminy i minerały. Mango zapewnia prawie 70 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C, rozpuszczalnej w wodzie witaminy, która wspomaga układ odpornościowy, pomaga organizmowi wchłaniać żelazo oraz wspomaga wzrost i regenerację tkanek. Mango jest także bogate w polifenole, czyli związki roślinne, które działają jako przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze są ważne, ponieważ chronią komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.
Wolne rodniki to wysoce reaktywne związki, które mogą wiązać się z komórkami i uszkadzać je.
Badania powiązały wolne rodniki z oznakami starzenia i chorobami przewlekłymi, jak rak i cukrzyca. Owoc mango jest także dobrym źródłem składników odżywczych wzmacniających odporność. Witamina A jest niezbędna dla zdrowego układu odpornościowego, ponieważ pomaga zwalczać infekcje. Tymczasem niewystarczająca ilość witaminy A wiąże się z większym ryzykiem infekcji, a także szybszym procesem starzenia skóry czy z pogorszeniem wzroku. Online znajdziesz wiele artykułów, z których można dowiedzieć się dlaczego warto jeść mango. Mango zawiera również kwas foliowy, witaminę K, witaminę E i kilka witamin z grupy B, które również wspomagają odporność organizmu. Co więcej, ponieważ mango zawiera dużo wody i błonnika pokarmowego, może pomóc w rozwiązaniu problemów trawiennych, takich jak zaparcia i biegunka.