Owoce morza i podstawowe informacje na ich temat
2 min readŻywność odgrywa niezwykle ważną rolę w rozwoju ludzkiego organizmu.
Warto pamiętać, że posiłki powinny być przede wszystkim pożywne, ale poza tym bardzo smaczne. Nic więc dziwnego, że wielu ludzi często poszukuje zupełnie nowych, a czasami nawet egzotycznych smaków. Do grona ciekawych produktów spożywczych, które są doceniane przez szeroką grupę konsumentów, zaliczają się między innymi szeroko pojęte owoce morza. Warto dowiedzieć się czegoś więcej na temat takich produktów oraz możliwości ich zakupu.
Istotne cechy i zalety owoców morza
Oczywiście pod pojęciem owoców morza kryją się różnego rodzaju stworzenia, które żyją w morzu. Nie chodzi tutaj o ryby stanowiące odrębną i bardzo rozległą kategorię, ale o wiele innych jadalnych stworzeń morskich. Do tego grona zaliczają się na przykład małże, ośmiornice, kraby, krewetki, homary oraz wiele innych stworzeń, które spożywa się na surowo, po ugotowaniu, uwędzeniu, usmażeniu, itp. Z owoców morza możliwe jest przygotowywanie wielu typów potraw charakteryzujących się doskonałymi walorami smakowymi.
Warto mieć na uwadze to, że owoce morza są niezwykle bogatymi i cennymi źródłami białka stanowiącego główny budulec wielu tkanek ludzkiego organizmu. Jednocześnie są niskokaloryczne oraz zawierają niewiele tłuszczu, więc zalicza się je do grupy zdrowych posiłków. Dodatkowo w owocach morza znajdują się bardzo cenne kwasy omega-3, witaminy zaliczane do grupy B oraz składniki, takie jak fluor, selen, jod czy też cynk, magnez, żelazo i wapń. Jest to więc pełnowartościowe jedzenie, którym warto się zainteresować.
Dobrą wiadomością jest fakt, że owoce morza można bez problemu nabywać w naszym kraju, bez konieczności wyjeżdżania za granicę. Są one bowiem dostępne w ofertach wielu hurtowni, jak również sklepów detalicznych. Dość często owoce morza są oferowane przez sklepy specjalizujące się wyłącznie w takich oryginalnych produktach żywnościowych, ale można je również nabywać w zwykłych sklepach rybnych.